Happy Halloween på er!

Vilken vecka det har varit. Helt fantastisk givetvis med mycket matlagning och kul höstlovsaktiviteter för min del.

Blev galet sugen på Hamburgare idag och insåg att jag inte har något bra recept på burgare såsom jag vill att det ska smaka. Så det var bara att knåpa ihop ett recept och testa sig fram och jag tror att jag nått nästan enda fram. Jag gillar ju en lite rökig ton på min burgare så jag experimenterade både med liquid smoke direkt i köttfärsen och gjorde även en dressing med lite hickorysmak men till slut föll jag för att addera fint tärnat rökt sidfläsk i köttfärsen och göra en mer klassisk hamburgerdressing till det. Dels för att den nötfärsen jag använder blir saftigare när man tillsätter lite fläsk men också p g a den milda sköna rökiga ton som sidfläsket ger. Testa gärna själva och se vad ni tycker. Jag komponerade även ihop en lite lättare, icke majonnäsbaserad, dressing som ni också får receptet på lite längre ner. Supernice!


Det här behöver du ha hemma för att göra bästa burgaren:

1 kg nötfärs

150 g rökt sidfläsk

1 1/2 stor gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk koncentrerad kalvfond

3 msk tomatpuré

2 tsk dijonsenap

salt

peppar

Gör så här:

Ta fram köttfärsen och låt den bli rumstempererad.

Tärna sidfläsket fint.

IMG_6514IMG_6522

Hacka lök och vitlök så fint du bara kan.. små små bitar.Gärna ännu finare än mina klumpedumpebitar här nedanför. Skyller på att jag hade tre hungriga barn som ropade att de var hungriga och tycker jag är jobbig som ska ta kort på allt hela tiden=)

Vill du så kan du bryna lök och vitlök lite lätt i olivolja utan att de tar färg så får du ur sötman ur löken på ett mycket trevligt sätt.

IMG_6537

Häll i övriga ingredienser blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar. Gillar man inte att smaka på rå köttfärs så kan man ju alltid provsteka en liten bit och smaka på den.

IMG_6538

När jag gör hamburgare hemma och vill att de ska bli lite snygga i formen så brukar jag göra så här: ( äger ju ingen sån där dyr fin hamburgerpress jag inte )

Släng upp färsen på en skärbräda och tryck ut den till önskad tjocklek. Ta fram något att stansa ut hamburgare med. Förslagsvis något runt. Jag tog en gammal kopp som jag ärvt efter min farmor. Stansa ut, lyft upp med en stekspade och lägg åt sidan tills det är dags att steka dom.

IMG_6539IMG_6541IMG_6542IMG_6543

Hur snygga som helst. Stek dom i olja och en liten klick smör.

IMG_6560


Till dressingen behövs följande:

1 dl creme fraiche el liknande

4  små röda paprikor

8 skivor inlagd gurka

2 msk tomatpuré

2 msk Ajvar

1 msk Dijonsenap

1 tsk lökpulver

1/2 tsk vitlökspulver

salt

peppar

Gör så här:

Lägg paprikorna i en ugnsäker form och gnid in dom i lite olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader tills de är fulla med svarta blåsor.

IMG_6552

Lägg sedan paprikorna i en skål med iskallt vatten och låt de helt enkelt svalna i vattnet. Därefter är det väldigt lätt att bara dra av skalet med fingrarna. Se till att även ta bort kärnhuset. Tärna sedan paprikan och gurkan fint. Blanda sedan samman övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar tills du är nöjd och ställ sedan dressingen svalt.


För att göra egna pommes frites behöver du ha följande hemma

Potatis ( Fast )

Frityrolja

salt

Gör så här:

Skär potatisen i stavar ca 1×1 cm.

Lägg potatisen i en skål med kallt vatten.

Hetta upp oljan till 175 grader.

Häll av vattnet från potatisen och torka den torr med en handduk.

Fritera potatisen tills den är gyllengul. Lyft upp den med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Hetta nu upp oljan till 200 grader och fritera potatisen en gång till men nu bara i 30 sekunder till en minut. De ska få en mörkare yta ganska fort. Lyft upp med en hålslev och låt den rinna av på hushållspapper. Salta och servera direkt.

IMG_6556

Här har ni en riktig brakmiddag. Snacka om comfort food! Serveras bäst med en öl enligt mitt tycke. Ikväll fick det bli en Fullers ESB.

Burgaren fylldes med några goda salladsblad, min hemmagjorda dressing, min hemmagjorda ketchup, min hemmagjorda inlagda gurka, ett parskivor lagrad prästost, 2 skivor tomat och några lökringar av rödlök. Toppengott!

IMG_6563

Njut av helgen kära vänner!

Vi hörs igen!

// Fredrik

IMG_5494

Share This