Gokväll!

Det finns en hel del varor i affärerna som man bara plockar på sig av gammal vana men som är så vansinnigt enkelt att göra själv och egentligen inte kräver någon större kunskap eller ansträngning i köket. Jag tänker på sylt, saft, och ketchup, hamburgerdressing t ex.  Visst händer det att även jag handlar dessa varor i brist på tid men om man sliter sig från tv-soffan eller stannar hemma från gymmet någon kväll varannan vecka så skulle man kunna vara helt självförsörjande på dessa saker.

En annan sak som är otroligt lätt att göra är smörgåsgurka eller ättiksgurka…..eller vad man nu vill kalla det. Jag slet mig faktiskt från tv-soffan ikväll och brassade lite gurka. Det tog ca 30 minuter. 

Plättlätt skulle jag vilja säga.

Så här gjorde jag:

Se till att ha följande ingredienser hemma:

  • Västeråsgurka
  • Ättika 12%
  • Socker
  • Kranvatten
  • Krondill
  • Färsk pepparrot
  • Senapsfrön ljusa eller mörka eller både och.

IMG_5243

Gör sen så här:

Koka en 1-2-3 lag på Ättika socker och vatten (alltså 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.)

Skiva gurkan i 0,5 cm tjocka skivor. När lagen kokat upp häller du i gurkan och låter den koka med i ca 3-4 min.

När gurkan har gått från att vara vackert ljusgrön till mumsigt militärgrön så kan du fiska upp de med en hålslev eller liknande.

IMG_5245IMG_5250

Skala den färska pepparroten och skiva den i lika tjocka skivor som gurkan. Jag hade 4 skivor till en 1,5 litersburk vilket jag tror är ungefär lagom.

Varva sedan gurka med pepparrot , dillkronor och senapsfrön och slå sedan på den heta lagen.

IMG_5253

Låt stå och svalna och förvara den sedan i kylskåp. Den går att äta på en gång men blir bättre om den får stå några dagar i lagen.

Otroligt enkelt och väldigt gott på tex leverpastejssmörgås eller till köttbullar och pannbiff eller en gammal hederlig söndagsstek.

Nej nu är det nog dags att gå och sova lite.  Och tänk på att: Man ska inte kasta gurka i växthus!

Hej svejs! 

// Fredrik

cropped-logoblackandwhitetextright.jpeg

Share This