Ljus glögg med Gin, Rom och Honung

Varje år så gör jag ju min egen glögg. Såklart! Just för att det är så mycket godare. Och just eftersom den är så god så händer det ju emellanåt att den tar slut. Men ingen ko på isen tänker jag. Det är ju bara att koka ny glögg.

Men…. Igår när jag skulle koka ny glögg så upptäcker jag till min fasa att rödvinet är slut. (Det är tydligen för gott det också). Men ett par flaskor riesling hade jag iallafall på lager och började fundera på om jag kanske skulle våga mig på att göra en ljus glögg.

Resultatet blev ju strålande så jag vill ju såklart dela med mig av det till alla er glöggälskare där ute. Håll i hatten. Nu åker vi.

Ingredienser

 • 5 kanelstänger
 • 20 hela kryddnejlikor
 • 20 hela kardemummakapslar eller 2 tsk kardemummakärnor
 • 2 stora bitar torkade pomeransskal
 • 4 st stjärnanis
 • 2,5 dl strösocker
 • 0,5 dl ljus försommarhonung
 • 4,5 dl vatten
 • 7,5 dl torrt vitt vin ( jag använde en Riesling)
 • 1 dl ljus rom
 • 0,5-1 dl gin

Gör så här:

Blanda vatten med honung, socker och kryddor i en kastrull.

Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda försiktigt i 15 minuter.

Dra kastrullen från värmen och tillsätt vin, rom och gin.

Tack nu kastrullen med lock eller plast. Se till att det är tätt

Låt den nu stå och vila i 2 timmar innan du silar av kryddorna och häller upp glöggen på rengjorda flaskor med tätslutande lock.

Njut glöggen rykande het ihop med mandlar och russin. Eller kall med en isbit om du gillar det bättre.

Vill du ha en alkoholsvagare glögg måste du låta den koka en stund.

Skål och glad 3e advent.

Share This