Fettisdagen närmar sig med stormsteg och i år tänkte jag dela med mig av mitt recept på riktigt luftiga semmelbullar med mycket kardemumma.

Jag är ju ett riktigt fan av en klassisk semla. Ni vet en sån perfekt bakad kardemummabulle fylld med en god mandelfyllning på riktiga mandlar, vispad svensk grädde och lagom mycket florsocker som fått snöa ner från hög höjd över hela härligheten. Älskar det!

Men sen är det ju detta med klimatpåverkan. Vi ska alltid ha det i åtanke när vi äter sånt som inte kan odlas här. Klimatpåverkan för just sötmandel är inte superhög men problemet med mandlar är att de kräver enormt mycket vatten när de odlas och de odlas ofta i väldigt torra regioner där vatten är en bristvara. Därför rekommenderar Världsnaturfonden att vi äter de med måtta. Alltså ät mandlar ibland men inte varje dag. Välj ekologiska mandlar och skippa produkter som mandelsmör, mandelmjölk och sånt som det finns andra mer miljövänliga alternativ till. Jag kommer här att ge er recept på en god mandelfyllning samt 3 andra alternativa fyllningar som också är toppengoda. En är t o m riktigt klimatsmart då den är gjord på svenska gulärter. Men vi börjar med bullen.

Semmelbullar 8 – 10 st

 • 25 g jäst
 • 2,5 dl vatten
 • 5 g hela kardemummakärnor (ca 2tsk stött eller mald )
 • 500 g ekologiskt vetemjöl (ca 6,5-7 dl)
 • 75 g strösocker (ca 3/4 dl)
 • 75 g rumsvarmt smör
 • 2,5 g salt (ca 0,5 tsk)

Gör så här:

Väg upp allt utom saltet i en degbunke enligt ordningen i ingredienslistan. Lös upp jästen lite i vattnet om du vill men det är inget måste om du blandar i maskin.

Blanda 5 min i en degblandare eller 10 min för hand. Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i degblandaren ytterligare 7-8 min eller dubbelt så länge om du hellre vill träna armarna samtidigt.

Låt nu degen vila 30 min i bunken innan du väger upp bitar om ca 80-85 gram. Forma sedan degbitarna till runda bullar efter bästa förmåga. Om du kan tekniken för att rundriva bröden så kommer du få riktigt höga och fina bullar. Det kan vara värt att kolla upp just denna teknik på t ex youtube.

Lägg bullarna på en plåt och jäs de till lite drygt dubbel storlek. Hur lång tid detta tar beror på hur varmt och fuktigt du har hemma hos just dig så därför är det bättre att hålla koll på storleken än stirra sig blind på tiden. Jag brukar ställa in plåten i avstängd ugn med endast lampan på. Sen ställer jag in en ugnsform med varmt vatten (från kranen) på botten av ugnen innan jag stänger luckan. Då får man som ett litet hemmabyggt jässkåp. Innan vi går vidare vill jag påpeka att jag har en varmluftsugn. Har du inte det så ökar du värmen med 20-25 grader utifrån det jag anger i receptet.

När bullarna jäst färdigt tar du ut de ur ugnen och maxar värmen. På de flesta ugnar brukar det vara 275-300 grader. Pensla under tiden bröden med ett ägg som du vispar upp med ett par msk vatten och en nypa salt.

När ugnen kommit upp i maxvärme så kör du in plåten i mitten av ugnen. Stäng luckan direkt och sänk värmen till 200 grader. Baka nu bullarna tills de har en innertemperatur på mellan 96-98 grader. Det brukar ta 8-9 min ungefär. Men vill du vara på den säkra sidan så skulle jag kolla temperaturen med en termometer när de fått lite färg, men jobba fort när du öppnat luckan så att inte all värme smiter ut.

Låt sedan bullarna få svalna helt under en handduk innan du gör dina semlor.

4 goda fyllningar till din semla

Rostad mandelmassa

 • 25 g rostad sötmandel (rosta i ugn på 200 grader ca 10 min) +1 bittermandel om man tycker om den smaken.
 • 75 g icke rostad sötmandel
 • 100 g florsocker
 • 2 msk brynt smör (valfritt men väldigt gott)
 • Ett par msk vatten för att få till rätt konsistens
 • Lite grovt hackad mandel om du vill ha lite mer textur i din mandelmassa
 • En nypa flingsalt

Gör så här:

Mal all mandel eller mixa den ihop med sockret i en matberedare. Mixa sen ihop det med övriga ingredienser till spritsbar konsistens. Klipp eller skär ut ett lock på bullen. Fyll med mandelmassan. Toppa med grovhackad mandel, grädde, lock och florsocker.

Semla med rostad mandelmassa

Rostad solrosmassa med flingsalt

 • 100 g rostade solroskärnor (rosta i ugn på 200 grader i ca 10 min. Rör ett par ggr)
 • 100 g florsocker
 • ett par nypor flingsalt
 • ett par msk vatten
 • Lite hela rostade solrosfrön att toppa med.

Gör så här:

Mal solroskärnorna fint eller mixa de i en matberedare ihop med övriga ingredienser utom saltet till spritsbar konsistens. Blanda ner saltet. Klipp eller skär ut ett lock på bullen. Fyll med massan och toppa med hela solroskärnor, grädde, lock och florsocker.

Semla med rostad solrosmassa och flingsalt

Gulärt och rostade hasselnötter

 • 100 g socker
 • 150 g kokta gula ärtor (jag använder en svenskodlad sort som heter Vreta gulärt)
 • 50 g rostade hasselnötter (rosta på 200 grader i ugn i ca 10-15 min, gnid sedan nötterna mot varandra i en handduk för att få bort det tunna mörka skalet)
 • 1 tsk vaniljpulver eller frön skrapade från 2 vaniljstänger
 • 2 msk brynt smör (valfritt men galet gott)
 • 2-3 msk vatten
 • lite grovt krossade hasselnötter att toppa med

Gör så här:

Blötlägg ärtorna över natten. Byt sedan vatten och koka de tills de är mjuka. Låt de rinna av ordentligt i ett durkslag och svalna något. Mal hasselnötterna fint och mixa sedan allt i en matberedare. Späd med vattnet. Massan kan verka lös men tjockar på sig när massan svalnat. Skär eller klipp ett lock ur en bulle. Fyll med massan och toppa med hasselnötter, grädde, ett lock och florsocker.

Semla med en massa på Vreta gulärt och rostade hasselnötter

Chokladganache och nutellagrädde

Chokladganache:

 • 200 g vispgrädde
 • 30 g glykos
 • 150 g mörk choklad
 • 50 g ljus choklad
 • 20 g rumsvarmt smör

Gör så här:

Grovhacka all choklad. Koka upp grädde och glykos. Dra av kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör med slickepott till en homogen blandning. Tillsätt smöret och mixa allt med stavmixer. Häll upp i en skål och täck med plast direkt mot ytan. Låt stå 10 h i rumstemperatur. Sen är den spritsbar.

Nutellagrädde:

 • Vispad grädde
 • Nutella (egengjord nutella är godast och jag har ett recept på bloggen)

Gör så här:

Blanda den vispade grädden med nutella till önskad smak och konsistens. Klipp eller skär sedan ett lock i bullen. Fyll med ganache och toppa med nutellagrädde, ett lock och florsocker eller kakao. I denna är det även gott att först fylla med lite mandelmassa och sen fylla med ganache och grädde. Som en liten extra överraskning liksom.

Semla med chokladganache och nutellagrädde

Hoppas ni kommer att tycka om recepten. Vill tillägga att allihop är supergoda som hetvägg om man nu är en hetväggsperson. Jag älskar allt som har med semlor att göra. Så pass mycket att jag t o m förevigat bakverket på min lekamen så att säga. En semmeltatuering alltså. Med det avslöjat så önskar jag er alla en fantastiskt fin vår och en strålande god Fettisdag. Allt gott och på återhörande.

Share This