Goddagens!

Här kommer ett litet middagstips från mig till er. En super god och ganska enkel fiskrätt som är svår att misslyckas med. Lagom till ungefär 6 personer.

Ingredienser:

Till den rimmade torsken

 • 1 liter kallt vatten
 • 1 dl salt
 • 1200 g färsk torskrygg.

Till potatiskakan

 • 15 grovt rivna potatisar
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1,5 dl riven ost tex parmesan
 • peppar (+ ev. salt beroende på hur salt osten är)
 • smör + rapsolja att steka i

Till tryffelmajonnäs

Övriga ingredienser

 • 200 g smör
 • en bit rökt sidfläsk
 • lite färsk basilika till garnering

Gör så här:

Gör majonnäsen först och smaksätt med tryffeloljan efter vad du tycker är lagom smak.

Tärna sidfläsket och bryn det på medelvärme och ställ åt sidan.

Bryn smöret sakta i en kastrull och rör hela tiden mot slutet så att det inte bränns. Ställ smöret åt sidan så länge.

Rimma torsken genom att vispa ihop salt och vatten tills allt salt löst upp sig. Skär upp torsken i lagom portionsbitar och låt den rimma i lagen i ca 15-20 min. Ta sen upp torsken ur lagen och torka av den med lite hushållspapper och låt den vila tills det är dags att steka den.

Skala och riv potatisen och finhacka lök och vitlök. Stek på potatis,lök och vitlök i smör och rapsolja på medelvärme tills allt mjuknat. Krydda med lite vitpeppar och salt men salta försiktigt om du har valt en salt ost.

Smörj en ugnssäker form eller en stekpanna som klarar av att stå i ugnen. Varva sen potatis och riven ost i formen.

Tryck till potatiskakan lite så att du får en slät yta och ugnsbaka den på 225 grader i ca 20 minuter tills den har en gyllenbrun yta. Ta  ut kakan och låt den “sätta sig” i ca 15 min innan du skär i den. Lättare att få till snygga bitar då.

Sist av allt steker du fisken i smör. Krydda fisken med lite nymalen vitpeppar och stek så att den blir gyllenbrun på båda sidor. Ös med smöret från stekpannan. Dra stekpannan från värmen och låt fisken vila tills den har en innertema på ca 50-52 grader. Har du ingen termometer får du chansa. En överstekt torsk är inte så god utan upplevs som torr och tråkig.

Medan fisken vilar i stekpannan värmer du på det stekta sidfläsket.

Skär upp potatiskakan i portionsbitar och lägg upp på tallriken tillsammans med en bit torsk och en klick majonnäs.

Toppa anrättningen med lite knaperstekt sidfläsk och droppa över det brynta smöret. Se till att röra ordentligt i smöret så att de brynta partiklarna kommer med. Det är där som den härligt nötiga smaken sitter.

Garnera med lite färsk basilika

IMG_4810

Lycka till!

// Fredrik

logocolortextbelow.jpeg

 

 

 

Share This