Hej,

Första veckan på nya jobbet har flutit på bra. Det är verkligen ett äventyr att kasta sig in i ett för mig helt nytt kök och börja leverera från dag 1. Arbetar ju som kock på en förskola och lagar mat åt både barn och personal .I början av veckan var det lite svårt att hitta saker i köket och att hålla koll på alla avdelningarnas olika lunch och mellanmålstider. Rätt så körigt men jättekul. Ser redan fram emot måndag igen. Men först lite helg som i mitt fall består av lite extraknäck så nu njuter jag lite extra av denna fredagskväll.

Hade inte alls planerat någon middag idag utan kikade i kylen och hittade några kycklingben som jag doppade i en vitlöksolja och sen panerade med lite kokos och körde i ugnen. Till det så serverade jag lite ugnsrostade rotfruktsstavar, hemmagjord syltad ingefära och en hemmagjord rödvinsglace som blev fantastiskt god. Så god att jag var tvungen att skriva ner hur jag gjort den.  Så här smarrigt blev det.

IMG_5489

Så här gjorde jag rödvinsglacen för er som undrar.

Rödvinsglace

1 msk ljus muscovado
1/2 dl balsamico
1/2 dl vatten
1,5 dl rödvin
1 msk koncentrerad kalvfond
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 rosmarinkvist. 

Häll först i sockret och låt det karamellisera lite slå sen på vinet, balsamicon, vattnet och fonden. Lägg även i lagerblad, rosmarin och peppar. Låt det koka upp och reducera ner kraftig så att ca en femtedel är kvar… knappt. Den ska vara lite trögflytande. Sila av glacen och låt den svalna innan servering.

Hoppas ni får nytta av denna glace. Den funkar till lite av varje såsom grillat och stekt kött och som här med kyckling. Den går ju att krydda lite olika också om man vill. Bara att testa sig fram, kan tänka mig att testa med lite timjan, kanel eller kanske chili. Bara att köra på, det kan ju inte gå mer än åt skogen så att säga.

Säger väl skål då och önskar er alla en trevlig helg!

Ha det gott!

// Fredrik

cropped-logoblackandwhitetextright.jpeg

Share This