Gokväll bloglovers!

Fasiken vilken töntig öppningsfras men nåt annat än bara Hej måste man ju klämma i med ibland.

Tänkte berätta lite om ett fantastiskt event jag var med om härom dagen/kvällen/natten. Vin möter mat är en återkommande träff skapad av Karoline Nordefors och Fredrik Schelin där ett ganska stort gäng mat och dryckesälskare bjuds in för att träffas, nätverka, laga mat, äta och dricka gott tillsammans. Det var allt från bloggare till sommelierer, bartenders, kockar och konditorer var med men med en gemensam nämnare, nämligen att vi brinner för mat, umgänge och goda drycker. Kvällen började så att säga redan på eftermiddagen med lite mingel och lagindelning av alla 35 deltagare, och för att vi skulle få lite lagkänsla så ordnades det med en lite miniversion av Kockarnas kamp där vi fick tävla i att rulla köttbullar, skala räkor och sabrera champagne. Jag hade turen att få skala räkor som jag väl ändå är rätt snabb på om jag får säga det själv

. IMG_5968IMG_5944

Efter detta bar det iväg ut i köket där vi fick reda på vilka råvaror vi hade att jobba med i de olika lagen. Jag tillhörde team kött och hade olika typer av revbensspjäll från Snellman Trading att välja mellan. Valet föll på en tjockare, och en tunnare variant. Den tjockare var av nöt och vi valde att bräsera den i en ölbaserad buljong och sedan pensla med en rödvinsglaze. De tunnare kambenen gnuggade vi in med en het rub på paprika och chili och penslade sedan med en honungsbaserad glaze.

IMG_5969 IMG_5967

Vad serverar man till detta nu då undrade vi och vad sjutton dricker man undrade några andra i laget?

Vi hade ju ett gediget bord av väldigt fina råvaror från bl a Grönsakshallen Sorunda, Oli Oli och Rudenstams Gårdsbutik att välja bland. Och som ni vet… ju fler kockar…. Nej då, vi kom överens tillslut och sen var det bara att köra igång. Då vi var rätt många så blev det snabbt trångt i det ändå väldigt stora köket på Restaurang Syster O Bror där vi höll till. IMG_6012 IMG_5954 IMG_5963 IMG_5957

Vi valde att ugnsrosta pumpa, sötmandel, potatis, minizucchini,  schalottenlök och körsbärstomater som en bas till båda köttdetaljerna och sedan göra en carrotslaw med pepparrot till det tunna lite mer kryddstarka kambenen och picklad fänkål med smak av rosmarin timjan och kryddpeppar till det tjocka nötspjället. Jag tycker själv att smakerna satt som en smäck. Vi hade turen att få den eminente Magnus Reuterdahl i vårat lag och han satte ihop ett klockrent dryckespaket till detta. Hör och häpna men det blev en ganska mörk öl och ett sött rödvin till detta och det satt som en smäck! För mig var det en riktig aha-upplevelse. Jag önskar att jag hade varit mer på hugget och skrivit ner vad vinet och ölen hette men ibland rycks man bara med av allt skoj och bara njuter istället. Jag får fråga Magnus vid tillfälle och återkomma helt enkelt (uppdaterat: Svar från Magnus -Sötvinet var Pineau de Laborie och ölet Fuller’s ESB!)  Så här såg det ut när det hamnade på tallriken:

IMG_6078

Bilden är lånad av Mats Berggren (instagram)

En annan trevlig sak var att det kryllade av superduktiga bartendrar överallt som serverade oss cocktails på löpande band. Varenda drink var så vansinnigt god och jag imponerades av deras enorma kreativitet när de kokade syrups och gjorde äppelsocker mm. Det tempererades saker i vattenbad och bubblade och rykte lite här och var och emellanåt liknade det mera min gamla kemisal från högstadiet än ett kök. De var som små kemister allihopa som blandade och skakade fram de mest otroliga dryckerna. Makalöst!

Lite bilder ifrån köket:

IMG_5984 IMG_5973 IMG_5974 IMG_5986 IMG_5990 IMG_5970 IMG_5985 IMG_5966 IMG_5959 IMG_5960IMG_5998IMG_5981IMG_5955IMG_5978

Det bjöds givetvis på annat än kött också. Förrättslaget gjorde bla 3 olika Kanapéer med bl a oxfilé och nån fantastisk svartvinbärsgrej, vaktelägg, trattkantareller och tryffel mm mm

IMG_5994

Fisklaget bjöd på torsk från Norsk Fisk vackert serverat på en pumpakräm med picklad morot och ett brynt smör med soja.

IMG_5996

Dessertlagets presentation var bara helt magisk. Minns inte allt vad denna rätt innehöll men den var precis lika god som den såg ut.. om inte godare. Vad jag minns ( nu snackar vi efter ett antal cocktails,glas vin och någon öl ) så innehöll den polkabeta som var kokad i äppelmust, björnbär som var kokta tillsammans med lakritsrot, en parfait, en pumpacheesecake, maräng med tonka och lite mandelknäckigt strössel. Se själva! Som en tavla!

IMG_6003IMG_5999

Dessert nr 2,  eller om denna kom in före?… fasiken vad minnet sviker. Skyller på åldern. Så här såg den ut iallafall och var en Pralinkaka med mandel, smörstekt äpple, en äppelcoleslaw och en sabayonne med ingefära.

IMG_6006

Kvällens sista lilla godbit blev en choklad och hallonkaka med röda vinbär. Sen var t o m jag mätt.

IMG_5988

För mig var det här helt klart ett minne för livet, inte bara pga all den goda maten och drycken utan även pga alla underbart trevliga människor som var där. Jag fick många nya vänner och är så glad att jag fått chansen delta i detta evenemang och att få träffa alla dessa matentusiaster. Så stort TACK till alla inblandade och jag hoppas verkligen att vi ses snart igen. Vad hände på efterfesten undrar ni? ha ha det förblir en hemlighet… eller är det kanske mitt minne som sviker igen. Jag vet inte..Det är väl det där med åldern ni vet=)

Ha nu en fortsatt bra vecka! // Fredrik

IMG_5494

Share This