Frallans vegansk wrap med jordens kanske godaste bönspread.

Sen rätt långt tillbaka så har jag börjat äta mer växtbaserad kost. Inte för att jag tycker det är fel att ät kött ibland utan för att jag har bestämt mig för att börja göra skillnad. Jag tänker då främst på hälsa och miljö. Jag äter verkligen inte alltid vegansk eller så, men jag har en bestämd uppfattning om att vi alla måste börja tänka mer småskaligt och handla mer närproducerat. Alltså köpa svensk frukt när det går, svenskt kött, svenska grönsaker i säsong, svenska ägg och svenska mejeriprodukter. Men det är ju dyrt tänker kanske ni?! Jo förvisso så kostar kött från djur som haft det bra lite mer. Men äter man mer växtbaserat, och köper säsongens grönsaker, och istället ser kött som ett tillbehör så kommer vi automatiskt att minska vår miljöpåverkan och då blir det inte heller lika kännbart för plånboken. Samma sak med mjölk och ägg. Ju dyrare desto bättre. En liter bra mjölk från en svensk bonde är ju inte så dyrt med tanke på att vissa är villiga att betala multum för flaskvatten. Vatten liksom! I det land som har världens kanske bästa dricksvatten i kranen. Så skippa flaskvattnet och lägg de pengarna på bra svenska mejeriprodukter istället och drick kranvatten när du är törstig. Och läs på äggpaketen innan ni köper ägg. Köp ägg från välmående frigående höns som får tillbringa natten på en sittpinne. Eller från en hönsägare som ofta drunknar i ägg. De säljer jättegärna ett gäng till dig. Stirra er inte blinda på priser. För sanningen är den att det finns inga billiga saker på jorden. För om du köper en allt för billig vara så har alltid någon annan fått betala priset. En person, ett djur eller kanske miljön. Ha det i åtanke.

Ok… det om det. Jag driver ju faktiskt en matblogg, inte en moralblogg. Men ville få det sagt iaf.

Veganwrapen

Den här wrapen är typ det enklaste och godaste ever, bara förbered allt innan så kan du sen slänga ihop den när hungern faller på. Brödet är hembakat och receptet hittar du HÄR.Fyllningen är en bönspread på svartabönor som sen toppas med sojastekt ostronskivling med strimlad purjo, tomater, avokado, stekt vitkål, Pakchoi och mängder av persilja.

Frallans vegansk wrap redo att vikas ihop och avnjutas

Bönspread på svarta bönor

 • 10 cm strimlad purjolök
 • 1 strimlad vitlöksklyfta
 • 1 msk rapsolja
 • 1/2 smulad buljongtärning (umamibiljong eller grönsaksbuljong)
 • 1/2 dl vatten
 • 1 pkt (380g) sköljda svartabönor (avrunnen vikt 230 g)
 • 1/2 dl tahini
 • 1 dl hackad persilja
 • 2 tsk ponzusoja
 • en nypa salt
 • en större nypa svartpeppar

Gör så här

Mjukstek lök och vitlök i rapsoljan. Tillsätt vatten och smulad buljongtärning. Låt det koka upp och dra det sedan från plattan.

Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt slätt, smaka av med salt och peppar.

Ingredienser till topping

 • ostronskivling
 • purjolök
 • rapsolja till stekning
 • japansk soja
 • en liten bit strimlad vitkål
 • pak choi
 • skivad avocado
 • skivad tomat
 • persilja
 • salt och peppar

Gör så här

Tärna ostronskivlingen och stek den knaprig i rapsolja. Tillsätt strimlad purjo mot slutet av stekningen och droppa sist över lite japansk soja. Lägg åt sidan.

Stek vitkålen i lite rapsolja tills den fått lite färg. Salta lätt. Lägg åt sidan

Stek halvor eller klyftor av pakchoi i rapsolja tills den fått färg på snittytan. Häll ner ett par msk vatten i stekpannan och täck med lock eller folie och låt den ångas ett par minuter. Ställ åt sidan.

Dax att montera ihop wrapen.

Lägg brödet på en skärbräda. Ta en rejäl klick med bönröra och sprid ut det lite med en sked. Toppa med vitkålen, lite av den stekta svampen med purjo, några tomatskivor, några avocadoskivor och en stekt pakchoi. Toppa allt med lite för mycket persilja. Vik ihop den och njut

Share This