Detta kan vara ett av de lyxigaste och godaste bullrecept jag gjort faktiskt. Namnet kommer efter byn som vi bor i.

Skapade detta recept inför ett reportage i tidningen Hembakat som jag var med i under 2017. Det kan verka något krångligt vid första anblicken men gör de olika krämerna först så har du halva jobbet gjort så att säga. De går väldigt bra att förbereda någon dag innan också.

Mandelkräm

 • 2 normalstora ägg
 • 1 äggula
 • 200 g strösocker (ca 2 dl)
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 200 g mandelmjöl
 • 1 nypa salt

Gör så här

Vispa ihop ägg, äggula och strösocker så att det blir pösigt. Tillsätt det rumsvarmt smöret, mandelmjölet och saltet. Vispa nu tills allt är ordentligt blandat. Enklast är nu att fylla krämen i en spritspåse och förvara den i kylskåp. Annars går det bra att plasta bunken och sen klicka ut krämen med en sked.

Hasselnötskräm (nutella)

 • 250 g hackad mjölkchoklad
 • 400 g hasselnötter
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 dl honung eller agavesirap
 • 1/2 – 3/4 dl solrosolja
 • 1/2 tsk salt

Gör så  här

Detta går såklart att byta ut mot köpt motsvarighet men jag gillar min hemgjorda variant bäst. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ den åt sidan för att svalna lite. Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen tills skalet börjar spricka och släpper lätt. Det tar ca 15 till 20 min. Skaka plåten emellanåt så att de rostas jämnt och inte bränns. Gnugga sedan nötterna mot varandra i en handduk så att skalet lossnar. Mixa nu de skalade nötterna i en mixer tills de släpper ifrån sig olja och lir till en hyfsat slät kräm. Skrapa ner det som fastnar på kanterna med jämna mellanrum och mixa till en konsistens du är nöjd med. tillsätt smält choklad, vaniljpulver och honung och mixa sedan mesans du späder med oljan till krämen har en smidig konsistens. All olja behöver inte användas om det inte behövs. Smaka av krämen med salt. Fyll även denna i spritspåse eller i en ren glasburk med lock. Förvara i rumstemperatur.

Kristyr

 • 2 äggvitor
 • 8 dl florsocker
 • 2 tsk ättikssprit

Gör så här

Vispa äggvitorna och sockret tills det är slätt. Tillsätt ättika och vispa igen. Fyll en spritspåse med kristyren och förvara i kyl.

Degen

 • 50 g jäst
 • 5 dl kallt vatten
 • 1 msk malen kardemumma
 • 50 g strösocker (ca 1/2 dl)
 • 1150 g vetemjöl (ca 13-14 dl)
 • 350 g rumsvarmt smör
 • 5 g salt (ca 1,5 tsk)

Gör så här

Rör ut jästen i vattnet och tillsätt socker mjöl och smör. Knåda degen i maskin i 5 min och tillsätt saltet innan du knådar den ytterligare 5 min.

Låt degen jäsa i bunken i ca 45 min. Kavla ut degen till en rektangel och skär upp den i rutor ca 9×9 cm. Vill du göra en mall kan du klippa en 9 cm bred remsa av kartong och skära efter så får du snygga och lika stora fyrkanter.

Spritsa nu 1 tsk hemgjord (eller köpt) hasselnötskräm och ca 1-1,5 msk mandelkräm i mitten på varje ruta. Vik in hörnen mot mitten och tryck fast de i krämen.  Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper ochlåt de jäsa under bakduk ca 1 h. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.

Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och en nypa salt innan du gräddar de i ugnen i ca 6- 8 min.

Låt bullarna svalna helt innan inan du spritsar på kristyren som en blomma. Pudra de gärna med florsocker innan du serverar dom. Jag strösslade även på lite torkade ätbara blommor.

Share This