Vilken märklig vår och försommar det har varit. Allt mognar snabbare än någonsin och man får ligga i lite  för att hinna fånga in sommarens smaker så att man kan njuta av de resten av året.

Här har jag gjort en mix av några sommarfavoriter. En klassisk blandsaft skulle man kunna säga.

Går jättebra att använda koncentrerad som smaksättare i drinkar också.

Här kommer receptet:

SAFT PÅ JORDGUBBAR RABARBER OCH FLÄDER

  • 1,5 liter rensade jordgubbar
  • 0,5 liter skivad rabarber
  • 10-15 klasar fläder (frysta går också bra)
  • 4 dl vatten
  • 1 pressad citron
  • 6 dl strösocker

Gör så här:

Lägg jordgubbar och rabarber tillsammans med vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt allt sjuda i 10-15 min.

Tillsätt sedan flädern och citronen och koka upp allt en gång till men låt den inte koka utan dra den direkt från plattan när du ser den första bubblan. 

Låt blandningen stå 15 min i kastrullen och sila sedan av saften genom en silduk eller ren kökshandduk. Låt saften rinna av under någon timma.

Häll saften i en kastrull och tillsätt sockret. Hetta upp saften så att den kommer upp i ca 80 grader men låt den inte koka. Då kan den tappa sin vackra färg. Låt den vara runt 80 grader i ca 15 min. Rör hela tiden så att sockret löser sig.

Häll upp saften på rengjorda steriliserade flaskor och förslut de omgående. Låt de svalna i rumstemperatur och förvara sedan mörkt och svalt. Håller ungefär ett år i kylen. 

Blandas ca 1 del saft och 4 delar vatten

Saft på jordgubbar rabarber och fläder

 

Share This