Följande inlägg är ett betalt samarbete ihop med Lidl Sverige i samband med kampanjen “En helt underbar jul”

Foto: Fredrik Rosell

Julstämning för mig är, förutom umgänge med nära och kära, i allra högsta grad en fråga om mat. Såklart. Eller kanske ännu mer dofterna. För det är ju doften av alla julens kryddor som gör det så speciellt och mysigt. Tänk dig bara den där allra första glöggen som jag ju envisas med att vänta med enda fram till första advent trots att butikerna börjar sälja det redan i oktober. Den som väntar på nåt gott heter det ju. För mig är det viktigt att faktiskt hålla julen speciell genom att njuta till 100% under december månad. Inte dricka glögg i oktober, koka första skinkan redan i november och absolut inte ta in granen en dag innan den 23 december. Ve och fasa. Skulle jag börja fira jul i oktober skulle den inte kännas alls lika speciell och efterlängtad som den nu faktiskt gör varje år i december. Kalla mig gammalmodig men där viker jag inte ner mig en tum. Typ. Ja ok då jag drack en kopp glögg sista veckan i november men det var för att jag blev bjuden och man vill ju inte vara oartig så att säga.

Foto: Linus Pettersson

För ett par veckor sedan hade ju jag och några bloggande kollegor till mig en julmiddag ihop med Lidl Sverige i Studio Wats lokal i Värtahamnen i Stockholm. Tanken var att vi skulle göra 5 julrecept i var utifrån Lidls sortiment. Lite mer om det eventet kan du läsa HÄR.

Eftersom jag innan det eventet var lite skeptisk mot Lidl pga mina fördomar om att de inte har några svenska råvaror så trodde jag att det skulle bli ett svårt uppdrag. Men det visade sig istället att de hade ett så pass stort sortiment av varor jag ville använda att det blev svårt för mig att endast välja ut 5 recept. Hela 42 % är varor från svenska leverantörer och en stor del av dom är även ekologiska och jag brinner ju för att vi ska bli mer lokala med våra inköp och även välja mer ekologiskt producerade varor. Vad jag även upptäckte var Lidls väldigt fina grönsaksavdelning så möjligheten för mig att handla mer vegetariskt finns ju också vilket jag gillar skarpt.

Foto: Linus Pettersson

Mitt uppdrag just denna kväll var att skapa ett traditionellt julbord och därav skapade jag ingen helvegetarisk rätt just denna gång även om jag förespråkar att vi bör äta mer vegetariskt med tanke på både miljö och hälsa.

Jag älskar ju det klassiska svenska julbordet och det finns ju några saker man absolut inte vill vara utan. Några av de sakerna hittar ni recept på i slutet av det här inlägget. I min familj ses i stort sett hela släkten hemma hos oss vid 12-tiden. Vi dukar då upp ett dignande julbord som vi njuter av tillsammans enda tills klockan slår 15. För då börjar liksom Kalle Anka på TV. Denna jättekonstiga men ändå mysiga tradition. Hela släkten trängs då i soffan med en kopp kaffe och skrattar åt den knasiga tomteparaden, musses husvagnssemester och den galna kvackande fågeln ni vet. Hur härligt som helst ju. Det slinker väl ner en och annan god chokladbit då också. Har ni förresten sett vilken fantastiskt sortiment av julgodis som Lidl erbjuder?! All choklad är dessutom fairtrademärkt.

Foto: Fredrik Rosell. En del av släkten framför Kalle Anka år 2013

Efter Kalle Anka brukar tomten komma och knacka på och inleda julklappsöppnandet med varsin julklapp åt barnen. 

Foto: Linus Pettersson

Kvällen fortsätter sedan med ännu mer godis, nötter och en riktigt härlig ostbricka. Ev kan nån ensstaka skinksmörgås också slinka ner för den som orkar. För min del avbryts endast familjemyset av en enda sak som är typ helig. Karl-Bertil Jonsson kl 20.00. Ingen jul utan Karl-Bertil det är sen gammalt. Sen sitter jag gärna och njuter tillsammans med nära och kära ända in på småtimmarna och känner julefrid ända in i själen. Precis så som det ska vara.

Men vad var det då nu för mat som jag inte kunde vara utan under julen?

Ja mitt julbord är inte komplett utan min frus senapsgriljerade skinka, min mammas sill, svärmors crepes med räkstuvning, julköttbullarna, riktigt goda revbensspjäll med ingefärsglace, prinskorv, min egen rödbetssallad, ägghalvor med majonnäs räkor och dill, lite olika korvar, Janssons frestelse förstås, gravad lax, kanske en god Laxröra, vörtbröd, julknäcke, en god sötstark senap osv osv osv.

Foto: Linus Pettersson

Något som jag dock inte haft tidigare men som jag kommer att ha i år är en dessert som jag gjorde till julmiddagen med Lidl. Det och två andra recept från kvällen bjuder jag på här nedanför. Två riktiga klassiker och en “bubblare” skulle man kunna kalla det för.

Klassisk julskinka och hemgjord julsenap med calvados.

Skinkan

 • 3 kg rimmad skinka
 • 2 morötter
 • 1 gul lök
 • 2 lagerblad
 • några kryddpepparkorn
 1. Behåll nätet på skinkan och skölj den noga i kallt vatten. 
 2. Stick en termometer in till mitten på skinkan och koka tillsammans  med de delade grönsakerna och kryddorna tills termometern visar 65-68 grader för en saftig skinka och 75 grader för en något torrare skinka.
 3. Lyft upp skinkan och låt den svalna lite.
 4. Skär bort svålen men spara lite om du gillar det.
 5. Griljeringen
 • 1 dl julsenap
 • 2 äggulor
 • 1,5 dl ströbröd
 • hela kryddnejlikor till dekoration
 1. Blanda ihop senap och ägg. Pensla detta rikligt på skinkan och strö sedan över ströbrödet.
 2. Griljera skinka i 200 grader ca 5-6 minuter tills griljeringen fått fin färg.
 3. Dekorera genom att sticka ner hela kryddneljikor i ett vackertmönster. Låt skinkan svalna helt innan du skär i den.

Julsenap med calvados

 • 2 dl Colemans senapspulver
 • 2 dl florsocker
 • 4 dl smetana
 • 3-4 msk calvados
 • en nypa salt och ev honung att smaka av med
 1. Blanda senapspulver socker och smetana och värm försiktigt på medelvärme. Rör hela tiden och låt den precis koka upp. Rör tills den är helt slät och dra sedan av från plattan.
 2. Tillsätt calvados och en nypa salt. Rör ordentligt och smaka av med honung till lagom sötma.
 3. Servera på hembakad vört eller knäcke.

Foto: Linus Pettersson

 

Janssons Frestelse ca 10 portioner

 • 1,2 kg potatis
 • 4 stora gula lökar
 • 2 krm salt
 • 1 nypa socker
 • 1,5 (100 grams) burkar ansjovis Grebbestad
 • Spad från 1 burk ansjovis
 • 3 dl vispgrädde
 • 3 msk smör
 • Salt och peppar

Gör så här:

 1. Skala potatisen och skär i stavar.
 2. Skala och hacka löken.
 3. Fräs den mjuk i smör i stekpanna. Ha i en nypa socker mot slutet.
 4. Varva potatis lök och ansjovis i en ugnssäker form.
 5. Salta och peppra.
 6. Täck överst med potatis.
 7. Blanda ansjovisspadet med grädden och häll över formen. Se till att grädden är ca 1 cm från kanten på formen annars bubblar det över.
 8. Toppa allt med lite hyvlat smör (ca 3 msk totalt) och grädda sedan i 225 grader i ca 1 timma.
 9. Täck med folie om den blir för mörk mot slutet.

Foto: Linus Pettersson

Getostcreme med vit choklad och glöggkokt päron och färsk oregano.

Getostcreme

 • 300 g vit choklad
 • 300 g getost
 • 2 dl smetana

Gör så här

 1. Skär bort de vita kanterna på osten och tärna upp 300 gr ost utan kanter.
 2. smält chokladen över vattenbad.
 3. När chokladen smält helt tillsätter du den tärnade osten och låter den smälta ihop med chokladen. Vispa som sjutton så att du får en slät massa. Tillsätt smetana och vispa tills du får en spritsbar konsistens. 
 4. Fyll massan i en spritspåse eller skål och ha den i rumstemp en stund innan servering eftersom massan stelnar något i kylen.

Glöggkokta päron:

 • 8 st fasta päron
 • 1 flaska glögg
 • 1 extra kanelstång och några hela nejlikor

Gör så här

 1. Skala päronen.
 2. Koka upp lagen och lägg ner päronen. Låt de sjuda max 5-10 min. De ska vara ”al dente”.
 3. Dra av från värmen och låt päronen svalna i lagen. Ställ de svalt och låt de dra i lagen över natten.

Serveringsförslag:

Dela päronen i halvor eller kvartar. Spritsa ut en ”boll” med getostcreme på ett fat och dra ut den lite snyggt med en sked. Lägg på ett päron och en kvist färsk oregano som faktisk är förvånansvärt gott till denna rätt. Vill man ha lite mer krispig struktur kan man toppa med lite smulad pepparkaka eller ett havrekrisp.

Servera i glas:

Tärna de glöggkokta päronen och varva med cremen i ett glas och dekorera med en pepparkaka och en kvist färsk oregano.

Foto: Linus Pettersson

Samtliga råvaror på bilderna och inspiration till recepten i detta inlägg kommer ifrån Lidl. En butik jag innan detta samarbete inte visste så mycket om men som jag nu kommer att besöka betydligt oftare och garanterat nu inför julhandeln. Hoppas att jag med detta inlägg kunnat inspirera dig till en riktigt GOD Jul. 

Share This