Detta recept finns även som film på YOUTUBE

Jaha… varför ska jag hålla på och vara så här trendig nu då och baka glutenfria proteinknäcken och sånt?

Jo för att jag totalt ledsnat på alla fröknäcke-recept som finns. Tycker de är på tok för spröda och ofta oxå maxade med salt av nån anledning. Det här knäcket är ett krispigt gott knäcke med lagom sälta som passar precis lika bra på frukostbordet som på ostbrickan. 

Jag valde att använda bovete av den enkla anledningen att jag börjat gilla smaken mer och mer. Dessutom är det glutenfritt och innehåller mängder av essentiella aminosyror. Proteinet i brödet kommer från röda linser och quinoa. Receptet innehåller även majsmjöl och är väldigt lätt att göra. Hur du gör ska jag berätta nu.

Ingredienser till ca 10-15 knäckebrödsbitar

  • 1 dl majsmjöl ( ej Maizena)
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl okokta röda linser
  • 1/2 dl okokt quinoa
  • 1 msk lätt krossade fänkålsfrön
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3,25 dl kokande vatten
  • 0,25 dl rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader om du har en vanlig ugn.

Koka upp vattnet.

Medan vattnet kokar upp blandar du alla torra ingredienser i en bunke. När vattnet kokat upp tilsätter du det och rör tills du har fått en jämn deg. Tillsätt sist av allt oljan i den varma degen och knåda med hjälp av en slickepott eller liknande tills du har en homogen deg.

Det enklaste för att få ett riktigt tunnt och fint knäcke är att dela degen i 2 delar och sen kavla ut den mellan 2 bakplåtspapper så att du får 2 tunna brödkakor som du efter gräddningen kan bryta i lagom stora bitar.

Grädda bröden ett i taget om du har vanlig ugn annars kan du köra båda plåtarna samtidigt. Grädda bröden i ca 35-40 min tills de fått fin färg och känns torra. Låt de svalna innan du bryter de i bitar.

Japp svårare än så var det inte. Hoppas du gillar dom=)

 

Share This