Följande inlägg är ett samarbetet med MAX Burgers och Hatting.

Davor Zidaric, produktutvecklare Lantmännen Unibake/Hatting, Johan “Matgeek”Hedberg, Jonas Mårtensson Chefskock Max Burgers, Fredrik “Frallan” Rosell Foto: Abraham Engelmark

Jag har fått den stora äran att tillsammans med hamburgerkedjan MAX och Hatting hjälpa till att ta fram 3 inspirationsrecept när de nu lanserar en ny hamburgare, (Frisco Hot Melt), och ett helt nytt bröd, (Frisco Hot Melt Toast). Det första av mina 3 recept hittar du längst ner i detta inlägg.

Brödet är som man hör på namnet ett toastbröd som fr o m den 12/9 kommer att finnas till försäljning i butik och du hittar det såklart i toasthyllan. Om du redan nu är sugen på att smaka brödet så går det att köpa Max nya hamburgare, Frisco Hot Melt, på någon av Max restauranger. Frisco Hot Melt är Max variant på den amerikanska klassikern Patty Melt där man istället för det klassiska runda burgarbrödet, använder ett fyrkantigt toastbröd. Frisco Hot Melt består av svenskt kött, färska jalapeños, smältost, Emmentalerost, rödlök och creoledressing mellan två skivor toastbröd.

Som en liten uppladdning inför lanseringen av det nya brödet fick jag och Johan Hedberg som driver bloggen och youtube-kanalen Matgeek i uppdrag att under en cook-a-long ta fram 3 inspirerande recept var med det nya brödet Frisco Hot Melt Toast som utgångspunkt.

Foto: Abraham Engelmark

Vi fick helt fria händer att skapa precis vad vi ville och det är ju lite drömmen för en matentusiast som jag. Här skulle man ju kunna spåra ur hur mycket som helst men jag valde ändå att hålla mig på en rimlig nivå och med råvaror alla kan hitta till ett rimligt pris i butik.

Uppdraget var att inom ramarna för temat Vardag, Fest och Burgare skapa 3 riktigt bra hot melts att inspirera våra följare med.

Foto: Abraham Engelmark

Jag landade i följande val:

Tema vardag: En variant på BLT (recept hittar du längst ner i detta inlägg)

Tema Fest: Krabbsnittar toppade med parmesanflakes och röd chili (Recept kommer den 18/9)

Tema Burgare: Lins och bönburgare med smörstekta kantareller och picklade rönnbär (Recept kommer den 11/9)

Brödet som jag imponerades väldigt mycket av är en vidareutveckling av det redan populära hamburgerbrödet Frisco. Brödet som är bakat med en del potatis har en fin struktur och söt, smörig smak och är toppat med mannagryn. Jag funderade länge på om jag skulle grilla, rosta eller smörstekta bröden till mina recept men efter att jag smörstekt brödet till min BLT bestämde jag mig för att smörsteka bröden till alla mina recept. Det är verkligen ett perfekt bröd att steka i smör. Det blir krispigt och smörsmaken gifter sig perfekt med den mjuka brödkärnan.

Att jag valde att göra just en BLT som första recept är egentligen inte så konstigt. Jag älskar BLT. Den har ju precis allt man behöver och den går väldigt snabbt att göra. Min variant innehåller även purjolök och en av mina favoritostar gruyere. Det går givetvis bra att ta någon annan ost man tycker om.

Här kommer receptet:

BLT på Frisco Hot Melt Toast

Ingredienser för 2 st

  • 4 st Frisco Hot Melt Toast-bröd
  • 6 msk majonnäs
  • 2 stora blad av krispsallad
  • 4 skivor bacon
  • 2 skivor gruyere
  • 1 dm purjolök tunnt skivad
  • 1 skivad kvisttomat
  • 1-2 msk smör att steka brödet i
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här:

Stek baconet i en stekpanna tills det fått lagom mycket färg. Lägg de tätt tillsammans och placera osten ovanpå baconet i stekpannan så att den smälter.

Lyft sedan baconet med osten ur pannan. Dela skivorna på mitten och lägg det åt sidan tills det är dags att montera toasten.

Spara baconfettet i stekpannan och lägg även i en liten klick smör. Stek nu bröden i fettet tills du har en vackert brynt färg på båda sidorna av brödet.

Bred ett lager majonnäs på ena sidan av samtliga bröd.

Sedan bygger du ihop toasten så här:

Först ett bröd med majonnäs, salladsblad, purjolök, 2 stora tomatskivor, lite nymalen svartpeppar,  stekt bacon med ost och slutligen ett bröd med majonnäs.

Pressa ihop toasten lite lätt med handen och dela den diagonalt i två trekanter.

 

Hoppas det smakar!

Share This