För ett tag sedan så införskaffade jag en rökpistol eftersom jag var lite nyfiken på att tillsätta rökt smak till lite annorlunda saker som popcorn, drinkar, salt och oljor. Men igår testade jag att röka smör och det var en riktig höjdare och inte särskilt svårt.

IMG_8949

För er som inte vet vad en rökpistol är så ser den ut så här.

IMG_8951

Man kan säga att det är som en liten fläkt där man fyller en liten behållare med fint torrt rökspån. Man sätter igång fläkten och tänder rökspånet med en tändare så att det börjar glöda och genom slangen kommer sen en jättefin aromatisk rök som du kan rikta mot det du vill röka. Jag brukar jobba med att stänga in röken under plast för att exponera råvaran för röken en längre tid.

IMG_8956IMG_8960IMG_8965IMG_8967

Äger man ingen rökpistol så kommer ett tips på hur du kan röka smöret ändå lite längre ner.

För att göra mitt rökta smör behöver du följande ingredienser.

RÖKT SMÖR MED RINGBLOMMOR

  • 250 g rumsvarmt smör
  • Kronblad från en orange ringblomma
  • 2 nypor salt
  • 1 tsk hickoryspån
  • 1 bunke
  • Ninjaplast

Gör så här:

lägg det rumsvarmt smöret i bunken och tryck ut det mot kanterna av bunken så att så mycket som möjligt av smöret exponeras för röken. Salta smöret med några nypor salt och täck bunken med plasten. Se till att det sluter helt tätt men lämna en liten öppning för slangen.

Tänd rökpistolen och för in slangen innanför plasten. När bunken är rökfylld drar du ut slangen och täcker bunken helt med plasten.

Låt nu smöret stå så i ca 5-10 min innan du lyfter av plasten. strö sedan ringblommebladen över smöret innan du skrapar ner det från kanterna av bunken. Blanda smöret ordentligt och lägg i en skål eller spritsa ut det till rosor som jag gjorde.

IMG_8949

Om du inte äger någon rök så kan du ändå röka smör.

Gör så här:

Tryck ut smöret i bunken som i beskrivningen ovan.

När det är dags att röka lägger du ut en bit plast som är större än bunken på köksbänken. Ställ ett litet fat du inte är alltför rädd om på plasten.

Häll ut lite rökspån på fatet och tänd på. Blås ut om du får en låga som brinner.

Placera bunken upp och ner ovanpå fatet så att kanterna på bunken sluter tätt mot plasten på bänken. Ställ en tyngd ovanpå bunken och låt det stå så i 5 till 10 minuter. Sen strör du över blomblad och blandar som vanligt.

Lycka till.

LogoBlackAndWhiteTextRight

 

Share This