Hej,

Jobbar mycket och bloggar lite. Det är jag i ett nötskal just nu men ikväll fick jag en liten lucka och tänkte bjuda på något riktigt fräscht och smarrigt. Körde ett kockuppdrag hos några medelålders herrar igår och de hade beställ Gazpacho till förrätt. Så fram åkte mitt bästa gazpachorecept och nu delar jag med mig av detta till er:

Följande behöver du ha hemma för att göra soppan:

IMG_0390

Gazpacho

9 riktigt fina kvisttomater

1/2 – 1 röd chili

1/2 gurka

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

Saften från 1 pressad lime

3 små skivor vitt bröd utan kanter

1 krm spiskummin

1 krm paprikapulver

2 krm curry

2 krm sellerisalt

salt och peppar

Gör så här:

Börja med att hacka schalottenlök och vitlök fint och fräs på de i lite olivolja i en kastrull utan att de får färg. Häll på curry, spiskummin och paprikapulver och blanda runt. Fräs någon minut. När löken är mjuk ställer du kastrullen åt sidan och låter det svalna.

IMG_0375 IMG_0376 IMG_0377

Dela alla grönsaker och brödet i tärningar och lägg i en bunke. Pressa även limen.

Körde typ dubbel sats på bilderna så därför ser det så mycket ut av allt.

IMG_0390IMG_0382

Mixa alla grönsakerna tillsammans med lök och limejuice i en blender.

IMG_0383IMG_0388

Smaka av med salt och peppar. Ställ den i kylen (täckt med plast) och låt den bli riktigt kall. Den är nästan bäst dagen efter då alla smakerna satt sig ordentligt.

Jag brukar servera denna med lite räkor och då tycker jag att det allra godaste är om man fräser räkorna i lite olivolja chili och vitlök och sen saltar ordentligt utan att överdriva=)

IMG_0435

När det gäller valet av räkor så använder inte jag scampi gambas tigerräkor eller jätteräkor då de alla innebär en risk för miljön.

Vanliga MSC-märkta räkor med skal funkar toppen och jag steker de då med skalet på.

Igår använde jag MSC-märkta kungsräkor som liknar scampi både i smak och konsistens men som är ok ur miljösynpunkt då de bara fiskas i begränsad mängd under några dagar per år. Priset är givetvis rätt högt ca 110 kr för 30 räkor betalade jag.

Detta behöver du ha hemma för att göra

Vitlök och chilifrästa räkor

30 räkor

En skvätt olivolja

lite chili

ett par vitlöksklyftor

lite salt

Gör så här

Hacka vitlöken fint och hacka lite lagom med chili. Jag brukar köra i en halv chili eftersom jag älskar chilihetta men var lite försiktig om du är känslig.

Hetta upp olivoljan i en stekpanna. I med vitlök och chili och fräs på en stund. Kasta sen i räkorna och fräs på rätt hög värme någon eller några minuter tills de fått ordentlig smak av vitlök och chili. Kör de inte för länge bara då de lätt blir sega då.

IMG_0427IMG_0429IMG_0430

Salta och häll upp i en skål eller liknande. Jag brukar hänga några räkor på kanten av skålen eller glaset jag serverar gazpachon i.

Ett bra tips om ni får lite gazpacho och räkor över är att koka upp lite spaghetti al dente och sedan blanda med lite gazpacho och räkor. Supergott.

Avslutar med att bjuda på lite bilder från mitt kockuppdrag igår. Ha nu en riktigt trevlig vecka med mycket vårsol… förhoppningsvis.

// Fredrik

IMG_0423 IMG_0408 IMG_0415 IMG_0419 IMG_0422 IMG_0432 IMG_0448 IMG_0442 IMG_0449IMG_0407 IMG_0457

IMG_5494

Share This