Äntligen fredag!

Och adventshelg dessutom! Nu kan julmyset börja och jag drar igång direkt med en smarrig drink som jag endast gör under julen och som är riktigt grym. Jag talar naturligtvis om EggNog….denna fluffiga lilla härlighet. Det är väl ursprungligen en “amerikansk kind of type of thing” men som mer än väl platsar in i det svenska julfirandet. Den går att göra på en massa olika sätt både med och utan sprit och både varm och kall. Men så här tycker jag att den gör sig allra bäst.

Detta behöver du ha hemma till ca 1,3 liter eggnog :

4 ägg

100 g socker (ca en rågad dl)

1/2 dl mörk rom

1 dl Cognac

2 dl vispgrädde

7 dl standardmjölk

lite finrivet apelsinskal att toppa med. Eller lite riven muskot kan också funka.

Gör så här:

Ta fram 2 skålar och separera äggen. Äggvitor i den ena och gulor i den andra. Ha helst en rostfri bunke till vitorna då du ska vispa dom senare och det är lättare att få de fluffiga i en stålbunke än en av plast. 

IMG_7692

Mät upp sockret och häll hälften av sockret över äggulorna. Ställ de åt sidan. Vispa sedan vitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan resten av sockret och vispa till en maräng. 

IMG_7697IMG_7698

Vispa sedan gulorna till ett ljust fluff och häll ner i marängen. Blanda försiktigt för att behålla så mycket luft som möjligt.

IMG_7700IMG_7701IMG_7702IMG_7704IMG_7707

Vispa sedan hälften av grädden riktigt tjock. Riktigt tjock. Ställ åt sidan en stund.

IMG_7710IMG_7713

Sen är det bara att börja montera ihop själva drinken.

Börja med att hälla i spriten och den ovispade grädden. rör försiktigt så att allt blandas utan att luften år ur så att säga.

IMG_7715IMG_7720IMG_7722

Tillsätt sen den vispade grädden och rör tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt sist mjölken under omrörning.

IMG_7727IMG_7728

Häll upp hela härligheten i en vacker kanna. Denna kanna har jag faktiskt gjort själv.. på riktigt alltså.. men det är en helt annan historia. Åter till drinkarna!

IMG_7731

Jag brukar servera i en klassisk cognacskupa och riva lite apelsinzest över och sen köra ner ett litet sugrör.

IMG_7735IMG_7736IMG_7745

Sen är det bara att röra om och sjunka ner i favvofåtöljen, dra på bjällerklang eller någon annan julig sång och njuta.

Men glöm inte bort att denna dryck även är förrädisk. man kan lätt bli lite på pickalurven så tat lugnt även om det är gott.

Nej nu ska jag förbereda ytterligare ett kockuppdrag som jag har framför mig i morgon. Det blir en trerätters herrmiddag och jag har fortfarande ingen aning om hur desserten ska se ut. Men det lutar åt något chokladigt, gräddigt och ev lite sorbet. Vi får se. Håll utkik på min instagram om ni är nyfikna på hur det blev.

Trevlig helg och Glad 1:a advent!

// Fredrik

IMG_5495

Share This