Hej på er alla Kladdkakediggare!

Visst blir mina öppningsfraser bara bättre och bättre. Det tycker jag åtminstone själv!

Det har varit tyst på bloggen en period och det beror väl på att jag har haft lite annat att tänka på och har dessutom nu också dragit på mig en liten höstförkylning och det vet ju alla hur det är när karlar blir förkylda. Rena “näradödenupplevelsen” alltså.

Har gjort en massa skoj också. Bl a har jag i helgen besökt Mitt kök-mässan i Stockholm.

Har ni aldrig varit där så är det ett måste nästa år. Ett ställe fyllt av mat och vin-älskare, både amatörer och proffs.

Jag var där 2 dagar i år då jag ville hinna se och testa så mycket som möjligt.

Man skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om detta men jag har valt ut några bilder och möten som jag gillade mest helt enkelt.

Mässan började såklart på bästa sätt med franska ostron och champagne! Sen var man på banan så att säga.

IMG_6830 IMG_6843

Hängde mycket med de här härliga människorna under mässan. Jennie Benjaminsson och Stina Patetsos, Karoline Nordefors och David Sundgren. Fantastiskt trevliga vänner som liksom jag är väldigt intresserade av mat och dryck.

IMG_6952 IMG_6854

Mässan hade massor att bjuda på men det allra bästa sakerna kom allihop från Öland av alla ställen. Dit måste jag åka snarast!

Testade både Öländska isterband och kroppkakor från Evas kroppkakor på Öland. De serverade också miniburgare av både lamm och högrev. Åt även fantastisk god choklad från Ölandschoklad. Choklad som jag köpte med mig hem och har förädlat i ett recept lite längre ner i detta inlägg.

Ola Håkansson och Peter Ekfelt stod i montern och jobbade. Flitiga killar det där!

IMG_6837IMG_7042 IMG_7014IMG_6951

Årets Blossaglögg visade sig vara en riktig höjdare om ni frågar mig. En alldeles lagom balans mellan årets lavendelsmak och den vanliga smaken av klassisk Blossa vitvinsglögg. Ölandschoklad har tagit fram en lavendelkryddad choklad (Lavendelbräck) som blivit utvalt som tilltugg till glöggen i år och jag måste säga att tillsammans med chokladen växte glöggen ytterligare och kommer att bli en favorit här hemma. Jag skulle rekommendera att dricka glöggen något kyld. Denna lavendelkryddade choklad har jag använt i ett recept för kladdkakemuffins längst ned på sidan. Tror faktiskt att dessa också kan bli ett toppentillbehör till Blossas glögg i december. Testa så får ni se.

IMG_6916

Salmalax serverade fyra fantastiska och väldigt olika smakprov på vad man kan göra med deras alltid lika goda lax. Recepten på de olika hittar du här. Perfekt som snittar på en fest t ex.

Snaps är ju något som jag är ett stort fan av sedan länge. Detta fantastiska komplement till sill och annat. För visst är det väl så det har varit!? Det verkar ske en förändring även här och snapsen börjar gå från att ha varit något iskallt man snabbt shottar och grinar illa av till något som man nu för tiden dricker mer rumstempererad i konjakskupa och njuter av. Nu kanske inte alla snapsar platsar i en kupa men min uppfattning är den att vi åtminstone ska gå från att dricka snapsen iskall till att dricka den något mer tempererad även om det är ur ett snapsglas.

I Altia Sveriges monter bjöds det på just snaps.

Prima Julsnaps 2014 håller en hög klass liksom tidigare årgångar och smaksättningar. Årets aquavit är kryddad med Kummin, fänkål, citronzest och dadlar. Denna kommer absolut att finnas på mitt julbord i år!

IMG_6922

Spännande snapsar från O.P. Andersson. Den klassiska längst till vänster och 2:a från vänster en klar snaps med smak av citron och mycket dilltoner.

De 2 längst till höger är exempel på just såna snapsar som passar både som klassisk snaps men kanske ännu bättre efter maten i en kupa. Något att riktigt sitta och smutta på och njuta på ett helt annat sätt. Det är OP Andersson Extra som jag skulle kunna tänka mig till ostbrickan. En lagrad dryck smaksatt med maltwhiskey och oloroso-sherry.

OP Andersson Whiskey Cask är en begränsad utgåva som lagrats på skotska whiskyfat sedan millennieskiftet. Den finns i beställningssortimentet och kostar  350 kr pavan. Det man får är en komplex dryck med mycket rökighet, vanilj och toner av torkad frukt. Jag kommer absolut att försöka få tag på ett ex innan de tar slut.

Visst är bilden grym förresten!? Fick hjälp med en liten eldshow för att få en så bra bild som möjligt.

IMG_6941

Något som jag verkligen såg fram emot att lyssna på så var det Jessica Frej och Maria Blohm som lätt leder ligan över utveckling av Glutenfria bakverk.  De har sedan tidigare släpp en helt suverän bakbok som heter Nytt bröd som jag skulle vilja påstå är den absolut bästa boken som iallafall jag har läst när det kommer till glutenfri bakning. Detta är inget jag är någon expert på men det intresserar mig mycket då jag kommer i kontakt med glutenintolerans dagligen i mitt arbete som kock och de färdiga alternativ på bröd som finns att köpa är både torra tråkiga och smaklösa.

De har nu även släppt en till bakbok (Nytt fikabröd) som inriktar sig mera på gosaker så att säga. Och det var den boken de promotade lite här på mässan. De gräddade även våfflor från ett recept ur boken som de bjöd på och det var himmelskt goda.

IMG_6926 IMG_6929

Mässan hade i otroligt mycket att bjuda på i år och den är som alltid väl värd ett besök.

Visste ni att den 11/11 alltså idag även är chokladens dag? Jag hade ingen aning om detta men det passar ju vansinnigt bra då att jag tagit fram ett toppenbra recept på kladdkaka.. eller t o m kladdkakemuffins med Öländska lavendelbräck som utgångspunkt.

IMG_7040

Detta behöver du ha hemma för att göra mina Kladdkakemuffins med smak av lavendel.

2 ägg

1 dl strösocker

1/2 dl ljust muscovadosocker

1/2 dl lavendelsocker

1 tsk vaniljpulver

50 g smör

1 dl flytande honung eller smält fast honung

1/2 dl vispgrädde

100 g lavendelbräck

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

Gör så här:

Vispa ägg,alla sorters socker och vaniljpulvret fluffigt.

Vaniljpulvret jag använder är detta:

IMG_7032

Hacka chokladen grovt.

IMG_7023

Smält sedan smör. När smöret smält så dra det av plattan och tillsätt chokladen, honungen och grädden och rör tills dess att chokladen smält helt.

IMG_7024IMG_7027

Häll chokladblandningen i äggblandningen och vispa tills de blandats ordentligt med varann.

Blanda sedan mjöl, kakao, salt och bakpulver i en annan bunke. Häll mjölblandningen i smeten och rör försiktigt tills allt är en seg smet.

Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut i muffins eller cuppcakeformar. Fyll formarna till ca två tredjedelar.

IMG_7029IMG_7034IMG_7031

Grädda på 175-200 grader i ca 12-15 minuter. Ta ut dom när de är torra i kanten och kladdiga i mitten. Kolla med en sticka tills du är nöjd. Alla ugnar är olika så håll lite koll.

Låt svalna och pudra med lite florsocker. dekorera med en bit chokladbräck och ev ett nyntablad en lavendelblomma eller något annat fancy.

Blir ännu bättre om de får stå i kylen över natten. ta fram de i rumstemp nån timma innan servering bara.

IMG_7033IMG_7040

Japp! Det var allt vad jag hade att bjucka på idag.

Ha de gött så hörs vi igen.

// Fredrik

IMG_5494

Share This