Go lördagkväll kära vänner!

Visst är det smaskens med fisk!?

Lagar ofta fisk här hemma då alla i familjen tycker om det. Barnen kastar sig över fisken och äter som galningar. Jag kan inte minnas att jag tyckte så mycket om fisk när jag var liten. Förutom Morfars nyfångade abborrar och flundror då, som vi åt i sommarstugan på Åland. Minns att vi åt kokt potatis och kokt fisk som vi doppade i lite majonnäs och det var himmelskt gott.  Måste testa att göra det här hemma någon gång.

Idag lagade jag något helt annat som också var fantastiskt gott. Köpte några fina hela abborrar från Fiskdisken på Ica Flygfyren här i Norrtälje där jag bor. Jag rensade och filéade dom men lämnade skinnet kvar och vände filéerna lite lätt i mjöl och stekte i smör. Till det serverade jag en puré på blomkål och potatis som jag smaksatte med lite tryffelolja och färsk finriven parmesan. Rörde även ner lite smörstekta trattkantareller i moset och det blev en makalös höjdare vill jag lova. Smörslungade även lite sockerärtor och kokade en riktigt god vitvinssås. Men som pricken över i så toppade jag hela rätten med lite picklad fänkål och det är det receptet jag tänkte bjuda er på idag.

Så här såg dagens middag ut hemma hos mig.

IMG_5931


Detta behöver du ha hemma för att göra denna toppengrej:

1 hel färsk fänkål

2 tsk salt

1 dl vitvinsvinäger

1/2 dl vitt vin

3 dl socker

4 dl vatten 

1 g saffran

Gör så här!

Börja med att dela på fänkålen och skära bort “roten”.

IMG_5889IMG_5890

Skiva fänkålen tunnt och lägg i en bunke. Salta fänkålen med saltet och vänd runt så att saltet fördelas över alla fänkålsbitarna. Låt stå så i ca 15 minuter.

IMG_5892

Blanda under tiden lagen. Mät upp vatten, socker, vin, vinäger och saffran och koka upp i en kastrull.

IMG_5897

När lagen kokat upp så kan du skölja av saltet från fänkålen och låta de rinna av lite. Lägg sedan fänkålen i saffranslagen och koka ca 6-7 minuter. 

IMG_5904IMG_5908

Låt sedan fänkålen svalna i lagen. Förvaras i kylskåp och håller lääänge!

IMG_5914

Testa gärna detta! Ett mycket gott tillbehör som jag tycker funkar till nästan alla typer av fisk. Känn efter om ni vill ha den sötare eller syrligare och styr mänden socker/vinäger efter er egen smak. Prova er fram till vad ni gillar bäst helt enkelt. 

Hörrni! Imorgon är en rolig dag i mitt liv! Jag kommer att delta i ett för mig ganska stort event som heter Vin möter mat. In och läs mer på hemsidan www.vinmotermat.se om eventet och hur ni gör för att följa mig och alla andra deltagare och det vi kommer att skapa under kvällen. Mer om hur detta gick kommer i nästa blogginlägg.

Ha nu en fortsatt trevlig helg! För det ska jag ha.

// Freddan

IMG_5494

Share This