Hej på er kära vänner.

Det händer grejer vill jag lova.

Jag var på en fantastisk middagsbjudning kombinerat med fotografering för ett kommande kokbokssläpp igår. Den fantastiska maten och den kommande kokboken stod mina nyfunna vänner Stina Patetsos och Jennie Benjaminsson för. En explosion av smaker skulle väl lätt kunna sammanfatta kvällen. En fantastisk buffé av mat bjöd de på. Vi åt bl.a Dakos, Keftedes, Halstrad Salmalax med en röra på soltorkade tomater, Stifado, rostad sötpotatis, Rödbetor med chevre och massor av vitlök, ett fantastiskt gott ljust bröd gjort på bl.a grekisk yoghurt, fyllda auberginerullar, grekisk sallad, tzaziki, Äppelpaj med muskot och kardemumma, en dadelchokladkaka som var bland det godaste jag ätit mm mm mm. OMG! säger jag bara.

IMG_5536IMG_5577IMG_5561

IMG_5569IMG_5550IMG_5553

Det var en riktig toppenkväll helt enkelt.

Boken de ska ge ut är en kokbok om buffémat och släpps i mars/april 2015. Den kommer att bli fantastisk, det är jag säker på! Köp den! Det ska jag göra. Kommer även att ge bort den som en present till nära och kära. Alla behöver ju ha en bra buffékokbok.. så är det bara. Så TACK Jennie och Stina för en mycket trevlig kväll och lycka till med kokboken!

Vill ni läsa mer om Jennie och Stina så hittar ni dem här:

http://blogg.alltommat.se/jennieochstina/    

http://www.jennieochstina.com

Men nu över till dagens recept som genast kändes lite mesigt i jämförelse med vad damerna ovan åstadkom igår. Men iallafall…

Som jag skrev i rubriken så kommer jag idag visa hur man gör en fantastiskt god hemmagjord pasta som det är lite pyssel med.. men ett kul pyssel och gott blir det vill jag lova.


För att göra en pastadeg så behöver du ha följande saker hemma:

5 dl durumvete (Det går att byta ut hälften av mjölet till vanligt vetemjöl om man vill)

3 ägg

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

2-4 msk vatten

IMG_5586

Gör så här:

Häll mjölet i en hög  och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och tillsätt salt och olivolja.

IMG_5598

Rör med handen i cirklar tills dess att det börjar likna en smulig deg.

IMG_5591IMG_5592IMG_5594

Om degen är väldigt smulig kan du nu tillsätta vatten lite i tagen och knåda degen för hand. När du fått degen att binda allt mjöl så lägger du den i en plastpåse i rumstempratur i minst en timma.

IMG_5596IMG_5597

När den vilat en timma så kan du nu börja göra pasta. Det finns ju en massa olika sorters pasta man kan göra av en sån här deg men idag tänkte jag visa er Ravioli med en fyllning på Ricottaost,bladspenat och prosciutto.

För att göra fyllningen behöver du ha följande ingredienser hemma

100 g Ricotta

50 g prosciutto

50 g bladspenat

Salt och peppar

IMG_5612

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en mixer eller matberedare till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Jag brukar göra fyllningen lite mer salt än vad som känns ok eftersom den annars kan upplevas som lite smaklös i kombination med pastan. Fyll sedan massan i en spritspåse och förvara i kylen.

IMG_5613IMG_5614IMG_5615

Dags att kavla ut pastadegen. Kavla ut den tunnt till ca 1 mm i tjocklek. 

IMG_5602IMG_5603IMG_5607

Skär sedan degen i rutor på ca 5×5 cm.

IMG_5616

Spritsa ut en klick av fyllningen på varannan rad med rutor och pensla sedan alla kanter med vatten.

IMG_5617IMG_5618

Ta sedan de ofyllda rutorna och lägg som ett lock ovanpå de fyllda rutorna och tryck till försiktigt med fingrarna runt fyllningen. Tryck sedan till lite extra runtom med en gaffel eller liknande.

IMG_5623IMG_5626

Lägg de färdiga pastaknytena på en mjölad handduk. Jag brukar mjöla med en blandning av lite durumvete och lite polenta så fastnar de inte i varandra eller i handduken.

IMG_5628

Nu är det bara att koka upp vatten och salta ordentligt. Vattnet ska vara lika salt som medelhavet enligt italienarna. Koka pastan i ca 3 minuter och ta sedan upp dom med en hålslev och servera bums med en god tomatsås eller som jag gjorde idag med ett brynt salviasmör. Fantastiskt gott.

IMG_5651


För att göra mitt salviasmör behöver du ha följande saker hemma:

175+25 g smör osaltat eller vanligt. Beroende på om man vill styra sältan själv eller inte.

En rejäl knippe färsk Salvia.

Gör så här:

Börja med att smälta175 g smör i en kastrull. När det fått en lätt brynt färg drar du kastrullen av värmen och slänger i savia bladen.

Låt stå i 10 minuter så att smöret hinner a åt sig salviasmaken ordentligt. Sila sedan av smöret.

IMG_5629IMG_5631IMG_5635

Man har nu en vätska som på min bild mest liknar en skål med kiss men är så vansinnigt smakrikt och gott. Vill man så kan man servera smöret så här eller så flashar man till det lite och serverar ett vispat brynt smör istället.

Vill man ha ett vispat brynt smör så ställer man in den gula vätskan i frysen i ca 10 min tills den precis har stelnat. Tillsätt då 25 g rumstempererat smör och vispa upp alltihop med en elvisp. Fyll smöret i en spritspåse och spritsa snyggt direkt på talriken eller spritsa ut på en plåt och ställ in det i kylen för att stelna och servera som ett kryddsmör.

IMG_5637IMG_5638IMG_5639

IMG_5640IMG_5643

Ett supergott smör helt enkelt!

Det var väl vad jag hade att komma med idag.

Önskar er en fortsatt trevlig helg som jag hoppas kommer fyllas av en massa godsaker och trevliga aktiviteter.

Vi hörs!

// Fredrik

IMG_5494

Share This