Hej på er.

Är nyss hemkommen från en härlig fotbollsturnering på Väddö där sonen gjorde sitt första mål någonsin. En stor dag som givetvis måste firas. Passade även på att passera vallokalen på vägen hem där jag gjort min plikt och röstat.

Igår var jag på mitt första uppdrag som “hemmahos-kock” vilket var fantastiskt roligt och utmanande. Alltid svårt att kasta sig in i någon annans kök och laga mat men det blev riktigt bra och gästerna och värdparet var mycket nöjda.

Jag hade satt ihop 3 förrätter , 3 varmrätter och 3 desserter och utifrån den menyn så fick värdparet välja ut vad de ville att jag skulle laga.

IMG_5641

De valde en toast på hembakat surdegsbröd toppad med öjebyröra (som är en röra på kräftor dill kummin majonnäs och västerbottenost). Receptet på den finns längst ner i detta blogginlägg. Brödet bakade jag själv och så här såg brödet och förrätten ut.

IMG_5634IMG_5645

Till varmrätt ville värdparet bjuda på kyckling och jag lagade vitlök och timjansmarinerade drumsticks panerade i panko. Till detta gjorde jag min bästa rödvinsglaze, rostade rotfruktsstavar och en mango/chilisalsa.

IMG_5656IMG_5657

Till dessert serverades en helt vanlig men sjukt god Tarte Tatin gjord på äpplen från Roslagen med en rårörd vaniljkräm.

IMG_5663

En fantastiskt rolig kväll där jag fick göra det jag gillar mest och ännu roligare är det med nöjda kunder. Kunde inte haft en bättre lördagkväll. Nu hoppas vi att ryktet sprider sig och att lite fler såna här jobb trillar in så småningom.

Här kommer det utlovade receptet på Öjebyröra.

Det här behöver du ha hemma för ca 4 port:

Öjebyröra

ca 200 g kräftstjärtar
50 g finriven västerbottenost
1 tsk hel kummin
1/2 dl hackad färsk dill
2 msk hemmagjord majonnäs
Gör så här:
Hacka 2 tredjedelar av kräftstjärtarna grovt.
Skär dillen fint
Mortla kumminfröna lite lätt
Riv västerbotten på den fina sidan av ett rivjärn
Lägg alt i en bunke och tillsätt majonnäsen och de hela kräftstjärtarna och blanda ihop till en ganska fast röra.
Servera i krustader, på ett salladsblad, en bit knäckebröd eller som jag gjorde på en bit rostat bröd.
Funkar på fest, jul, nyår, midsommar till frukost lunch och middag.. det är aldrig fel helt enkelt.
Ha nu en fortsatt bra valdag. Själv ska jag bege mig ut i svampskogen och leta guld.
Vi hörs
// Fredrik
LogoBlackAndWhiteTextRight
Share This