God kväll!

Jag har fått en hel del frågor gällande recept på mitt surdegsbröd så det är väl inte mer än rätt att jag delar med mig av detta idag.

Surdegsbröd har ju verkligen fått ett riktigt uppsving och det känns som om alla bakar med surdeg just nu. Jättekul tycker jag som är en riktig surdegsälskare.  Något som dock stör mig lite är det hat mot degar gjorda på jäst som många “surdegsbagare” verkar lida av.. som om bröd bakat på jäst skulle vara fusk eller smaka sämre? Jag tycker mycket om bröd bakat på jäst och gillar enkelheten med att baka på jäst. Visst hinner inte smakerna utvecklas på samma sätt som i ett långjäst surdegsbröd men det är ju inte heller det man är ute efter när man bakar på jäst. Därför kommer jag även att bjuda er på det kanske enklaste bröd på jäst som jag känner till. Smaka själva och testa vilken som är eran favorit. Båda bröden innehåller endast mjöl, salt och vatten förutom det ena som även innehåller lite jäst.  Ikväll bakade jag just ett bröd på jäst då vi hade helt slut på bröd till morgonens frulle. Och bröd måste man ju ha=)

Här har ni recepten:

Vanligt Bondbröd. 

25 gram jäst. 
6 dl vatten. 
ca 800 gram ekologiskt vetemjöl. 
1 msk flingsalt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet och häll i mjölet. 
Knåda i maskin ca 5 min eller för hand i ca 10 min. 
Tillsätt saltet och knåda tills du inte längre känner saltkristallerna. 
Låt degen jäsa i bunken i 30 min. 
Ta upp degen och tryck ut alla gasblåsor och forma degen så som du vill ha den. Jäs  ca 1 timma på en lätt oljad plåt eller som jag gjorde idag, i en jäskorg.

IMG_5546

Låt den då jäsa klart i korgen och stjälp sedan upp den på en plåt. 

IMG_5547
Värm ugnen till 275 grader. 
Ställ in plåten i mitten av ugnen och häll ut en dl vatten på botten av ugnen och stäng luckan. 
Efter 15 minuter öppnar du luckan och släpper ut ångan, sedan sänker du värmen till 225 grader och bakar brödet i ytterligare 30-40 minuter. 

Färdig

Låt brödet vila minst en timma innan du skär i det. 

Frallans Surdegsbröd

IMG_5548

Så här brukar jag göra och det funkar alltid! Allt mjöl kör jag ekologiskt och saltet ska va oraffinerat.

På morgonen dag1:
Tag fram surdegen och mata den med 1 dl mjöl och 1 dl ljummet vatten.
På kvällen dag 1:
Fördeg
100gram surdegsgrund
150gram vetemjöl
150gram kallt vatten

Rör ihop till en kladdig fördeg och täck med plastfilm och låt stå dragfritt över natten. Brukar ställa den i avstängd ugn med ugnslampan på. Ca 9-12 timmar typ.

Morgon/förmiddag dag 2

800 gram vetemjöl
460 gram ljummet vatten.
20 gram flingsalt.

Häll mjöl och vatten över fördegen och kör i maskin i ca 5 min eller för hand i ca 10 min. Låt vila några minuter och knåda sen lika länge till.
Lägg degen i lätt inoljad plastlåda med lock eller låt ligga kvar i degbunken övertäckt m plastfilm. Jäs två timmar i rumstemp eller i kylen ca 8-10 timmar. Värm ugnen till 275grader.

Dela degen i 2 delar och forma till runda eller avlånga bröd. Mjöla och lägg på plåt och jäs ytterligare 2 timmar under bakduk. Eller jäs i jäskorg och stjälp efter jäsning upp bröden försiktigt på plåt.
Skär fina mönster i bröden m rakblad eller vass kniv precis innan det är dags att köra in dom i ugnen.
Grädda mitt i ugnen och kasta in lite vatten i botten av ugnen och stäng luckan för att få lite ånga. Sänk temperaturen till 250 grader.
Grädda i ca 25-35 min. Sänk värmen till 225 grader om det ser för mörkt ut.
Låt svalna på galler minst en timma innan du skär i det.

Vill ni göra frallorna så stjälper ni upp degen direkt från plastlådan ut på en mjölad bänk. Pudra även mjöl ovan på degen och dela sedan degen i ca 12-15 bitar med hjälp av en degskrapa och lyft försiktigt upp frallorna på en plåt och låt de jäsa där ca 2 timmar. Kör samma temperatur som för stora bröd men något kortare tid i ugnen. De ska få en kraftig skorpa och en mörk fin färg.
Lycka till!

Tänkte passa på att även bjuda på en middagsbild.

Idag åt jag den oxsvansgryta som jag bloggade om för några dagar sedan. Till grytan serverades ett mandelpotatismos, egen inlagd gurka, ugnsrostade morötter och lök. Bild nedan från min instagram.

IMG_5550

Nu önskar jag er en fortsatt trevlig kväll och en god natt.

// Fredrik

cropped-logocolortextbelow.jpeg

Share This