Tarte Tatin

Tarte Tatin med rårörd vaniljkräm

Tänkte att eftersom jag valde att ha en så tjusig äppelbild som översta bild här på bloggen så passar det väl väldigt bra att presentera en av mina absoluta favoritdesserter som första recept här.  Nämligen Tarte Tatin.

Trädgårdarna är ju just nu överfulla med fina svenska äpplen så det är ju bara att gå ut och plocka. Har man inget träd så kan man ju alltid testa att knacka på hos någon med stort äppelträd som säkert delar med sig av lite fallfrukt.

Den här kakan kan verka lite krånglig att göra men har man gjort den några gånger så är det inte så krångligt faktiskt.

Jag brukar alltid toppa med en Sable Breton-deg då jag tycker att den lite salta smaken på degen gifter sig bra med den söta äppelfyllningen.

Till degen behövs:

85 gram äggula ( ca 4 st)
160 gram socker
225 gram vetemjöl
15 gram bakpulver (ca 3 tsk)
210 gram rumstempererat  osaltat smör
3 gram fint havssalt 

Gör så här:

Vispa äggulor och socker till en vit porös smet.

Blanda mjölet med bakpulvret och sikta blandningen genom en sil eller sikt tills alla klumpar är borta.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen lite i taget tills det blivit till en smulig deg.
Blanda i smöret tills det blir till en kladdig deg. Häll till sist i saltet och blanda degen igen. Mjöla degen och lägg den att vila i kylen i 24 timmar( fast det räcker med en timma för det har jag testat så sent som idag).

Till själva äppelkakedelen behövs:
7 till 8 äpplen skalade,  halverade och urkärnade. 
150 gram socker
70 gram smör

Gör så här:

Skala och dela de på mitten och kärna sedan ur äpplena. Jag tycker att det enklaste sättet att kärna ur äppelhalvorna är med ett vanligt kuljärn. På det sättet så tar du endast bort själva kärnhuset och behåller så mycket som möjligt av det goda äpplet.

IMG_5153

Häll sockret i en tjockbottnad stekpanna på medelhögvärme. När allt sockret har smällt, ta av stekpannan från värmen och häll i smöret och blanda tills allt smör har smält.

IMG_5157

Lägg i de halverade äpplena i stekpannan i socker/smörblandningen med den runda sidan neråt.
Täck med en bit smörpapper lika stort som själva stekpannan. Låt allt sjuda på svag värme under pappret i ca 10-15 min.

IMG_5160
Ta ut mördegen från kylen och kavla till rätt storlek (som stekpannan). Jag brukar ta av stekpannan från spisen och trycka ut degen på smörpappret och sen vända degen över äpplena. Då blir det ju perfekt på en gång.

IMG_5163

Tryck degen lite lätt mot äpplena och sätt in stekpannan i ugnen på 150 grader. Baka den i ca 60-70 minuter.

IMG_5169

Låt pajen svalna en aning och vänd sedan stekpannan försiktigt upp och ner över ett fint fat eller liknande precis innan serveringen. Servera den med en vispad crème fraîche med lite äkta vaniljsocker eller som jag gjorde idag med en hemmagjord rårörd vaniljkräm. Så sjukt gott. En lite espresso till det så är ju det här himmelriket. Iallafall för mig=)

Måste bara få dela med mig av en annan härlighet nu när jag ändå är i farten.

Besökte Grönsaksboden Gröna Smila idag. Den ligger vid Söder Malma Gård strax norr om Norrtälje.

Där köpte jag lite ekologiska grönsaker av Camilla som driver sin egen odling där. Nu är ju grönsakssäsongen snart över men har ni vägarna förbi Norrtälje imorgon eller nästa sommar så är det väl värt ett besök. Kolla bara så mycket fina grönsaker jag fick med mig idag. Helt fantastiskt. Ekologiskt och närodlat. I löv it!

IMG_5190

Det var nog allt för idag!  Ha det gott och glöm inte:  Att ta medicin är inte roligt men att ha roligt är en bra medicin=)

Hej hopp! // Fredrik

cropped-logoblackandwhitetextright.jpeg

Share This