Godmorgon!

Syrenerna blommar för fullt och nu gäller det att vara lite snabb och ta vara på sommarsmakerna innan blommningen är över.

Den här saften är vansinnigt god och användbar som läskande dryck, smaksättare i drinkar, eller som en glace på t ex pannacotta där du kokar upp saften och rör i gelatin som du sedan gjuter ovanpå pannacottan. Somrigt och gott!

För att göra saften behöver du ha följande ingredienser till hands.

Syrénsaft

  • 30 klasar lila syrén
  • 1 liter vatten
  • 1 kg socker
  • zest och saft från 1 stor ekologisk citron
  • ( 20-25 gram citronsyra) alternativt en eller ett par citroner till.

Gör så här:

Plocka 30 fina klasar med lila syren.

IMG_5529

Lägg de en stund på en ljus yta eller ljust papper tills alla småkryp har krupit fram ur blommorna. Skaka lite lätt på blommorna så trillar de bort.

IMG_5531

Locka sedan loss blommorna från stammen och lägg de i en rostfri bunke eller glasskål. Detta är lite pilligt och tidskrävande men gör stor skillnad mot att använda hela klasen eftersom stammen ger en lite bitter smak.

IMG_5536IMG_5538IMG_5539

Koka sen en sockerlag på sockret och vattnet. När sockret löst sig helt river du  i citronzest och juicen från citronen. Rör även i citronsyra om du vill använda det. Ibland hoppar jag över detta och pressar i en citron eller 2 extra beroende på vilken syra jag vill ha på saften. Var inte rädd att testa dig fram. Smaka på lagen så känner du precis hur balansen mellan syran och sötman kommer att bli på saften.

IMG_5542IMG_5545IMG_5546

Slå sen den heta lagen över blommorna i det rostfria kärlet och rör om ordentligt.

IMG_5596IMG_5646

Låt den nu stå framme och svalna. Täck bunken med plast och ställ in den i kylen i 3 dygn. Rör om ett par gånger under tiden den står i kylen.

Efter 3 dygn tar du fram saften och silar bort blommorna.

IMG_5809

Häll upp saften i kalla rena flaskor.

IMG_5825

Saften håller ungefär en månad i kylen. Den går jättebra att frysa in också och håller då nästan hur länge som helst. Kan ju vara gott att spara lite sommarsmaker till de bistra vintermånaderna.

Ingen tid att förlora! Ut och plocka syréner nu och njut av sommarens kanske godaste saft.

// Fredrik

IMG_5494

Share This