Gokväll,

Har ni hört begreppet att juica? Det är ju så himla poppis med rawfood och att juica just nu. Finns t o m företag som via nätet säljer färskpressade frukt och grönsaksjuicer i färdiga detox-kit. Man kan välja att juica i en eller upp till fem dagar och det är inte billigt. Säkert jättebra och jättegott men inte billigt.

Jag älskar ju färskpressade juicer och skaffade för några år sedan en juicecentrifug för att jag ville ha koll på vad jag stoppar i mig och min familj men även för att det ju är kul att hitta på och testa nya juicekombos. Ska väl erkänna att den används i perioder. Men så här till hösten åker den fram. Dels för att det är skördetider och utbudet av närproducerade och ekologiska grönsaker och frukter är stort men också för att dessa rackarns förkylningar lurar överallt och då är det ju bra att boosta kroppen med vitaminer.

Så om man nu inte vill lägga sjukt mycket pengar på färdiga juicedetox-kit så är mitt tips att skaffa en juicecentrifug eller en sk slowjuicer som är snäppet vassare och pressar juicen långsamt ur frukt och grönsaker istället för att riva och slunga ut juicen som centrifugen gör. Detta gör att fler näringsämnen och enzymer från frukten finns kvar i juicen.

Jag använder än så länge en juicecentrifug och det är skitbra det också.

IMG_5928

Att göra juice är ju inte så svårt och jag använder mig sällan av recept och tar det som jag gillar och kör ner i centrifugen. Visst har det väl blivit en och annan halvbra juice men det är rätt svårt att misslyckas totalt.

Det är faktiskt väldigt roligt att pressa egen juice och de flesta grönsaker och frukter går att köra med skalet kvar på. Givetvis ska bara ekologiska frukter och grönsaker användas. Frukter med tjockare skal såsom citrusfrukter brukar jag skala innan jag pressar dom och även lite grövre rotfrukter behöver skalas.

Jag gjorde 3 juicer ikväll som jag tänkte dricka imorgon till frukost, lunch och en på eftermiddagen.

IMG_5929

Den första drinken gjorde jag på Bladspenat, Citron, Fänkål och Gurka.

Kanske inget för nybörjare då den helt saknar sötma. Men den känns fantastiskt nyttig.

Så här gjorde jag:

Skala citronen.

IMG_5930IMG_5931

Börja pressa Spenaten, sedan Fänkålen Citronen och sist Gurkan.

IMG_5933IMG_5934

En riktig vitaminboost!

Nästa drink var något sötare och bestod av ca 1 dl Lingon, 1 dl Blåbär och ett gäng Päron. Jag använde frysta ekologiska bär som jag lät tina innan jag pressade dom. En söt och god drink som säkert skulle lyfta lite om man tillsatte lite bubbelvatten och några isbitar.

Även denna är enkel att göra. Ner med allt i pressen och KÖR! men kör bären först.

IMG_5936IMG_5937

Den sista och den jag gör oftast är en drink på Apelsiner, Morötter och Ingefära. 

En riktig höjdare som är rena medicinen. Ingefäran ger ett skönt bett också så den här kan jag verkligen rekommendera.

Börja med ingefäran, sedan apelsinerna och sist morötterna.

IMG_5939IMG_5941

Andra kombos som jag kör och tycker är bra är :

  1. Kiwi, apelsin och blåbär
  2. Morötter, citron och jordgubbar
  3. Rödbetor, äpple, gurka och ingefära
  4. Citron, ingefära och äpple
  5. Jordgubbar, lime och myntablad

Sen går det ju att pressa alla möjliga saker som tomater, grönkål, vitkål,broccoli,ärtor, ananas, melon, hallon ja you name it.. Testa er fram och testa även att smaksätta med kanel, ingefära, mynta eller kanske persilja eller koriander beroende på vad ni nu har tryckt ner i centrifugen.

Jag är iallafall nöjd med mina juicer som jag ska ha imorgon och för att de inte ska tappa smak eller näring så hällde jag upp de i flaskor direkt efter att jag pressat dom. De håller då ungefär ett dygn i kylskåp.

IMG_5942

Så sätt igång att juica nu så håller ni höstförkylningarna på avstånd..

// Fredrik

LogoBlackAndWhiteTextRight

Share This